Waar komt Yumeko's tencel vandaan

Tencel, ook wel bekend onder de naam lyocell, is een plantaardige cellulosevezel, die wordt gewonnen uit eucalyptushout. Het hout dat wordt gebruikt is FSC en PEFC verantwoord en deels afkomstig uit duurzaam beheerde herbeplantingsprojecten in Zuid-Afrika, deels uit duurzame Europese bossen. De eucalyptus groeit bovendien op grond die niet geschikt is voor landbouw. De productie van tencel neemt dus geen gebieden in beslag die beter gebruikt zouden kunnen worden voor bijvoorbeeld de productie van voedsel.

Wanneer de eucalyptusbomen zijn gekapt, wordt de bast verwijderd en worden de stammen tot een fijne pulp gehakt. Uit die pulp wordt tencel gewonnen, via een speciaal procedé. Het slimme en uitgekiende productieproces van tencel is milieuvriendelijk en energiebesparend. Er komen geen schadelijke chemische stoffen bij vrij. Bij het bleken van de tencelvezels wordt geen druppel chloor gebruikt, en de weinige chemicaliën en oplosmiddelen die nodig zijn om tencel te produceren, worden binnen een speciaal gesloten systeem ingezet en daarna vrijwel volledig (tot 99,6%) weer hergebruikt. Op die manier wordt het milieu niet belast en komen er geen giftige stoffen in het afvalwater en de leefomgeving terecht.

Om van eucalyptus-houtsnippers een vloeibare substantie te maken en om daar uiteindelijk vezels van te maken worden inderdaad chemicaliën gebruikt, maar dit gesloten systeem is volkomen milieuvriendelijk. De producent heeft voor dit proces zelfs het Europese Ecolabel toegekend gekregen. Overigens is de tijk van de tencel dekbedden van zachte, 100% biologische katoen gemaakt.

Naar de tencel dekbedden van Yumeko

.