Welke soorten matrassen en materialen zijn er?

Je kunt behoorlijk duizelig worden van het uitgebreide aanbod aan matrassen op de markt. Het maakt de keuze zeker niet makkelijker. Een korte opsomming van de type matrassen die te koop zijn met hun voor- en nadelen:

Polyetherschuim: chemisch materiaal, slechte circulatie en ondersteuning, maar wel goedkoop.

Koudschuim of high resilience schuim: door de hoge veerkracht biedt dit schuim een goede lichaamsondersteuning en de open celstructuur zorgt voor goede ventilatie. Ook is het niet duur, maar wel gemaakt van ongezond, chemisch materiaal op basis van olie.

Traagschuim: reageert op warmte en past zich aan aan uw lichaam, wat een gewichtloos gevoel geeft. Veel verschil in kwaliteit. Kostbaar. Gemaakt van chemisch materiaal op basis van olie.

Natuurlijke latex: net als traagschuim geeft het alleen mee als er druk wordt uitgeoefend. Ademt goed. Veel natuurlatex matrassen zijn een combinatie van natuurlijk en synthetisch, maar (bijna) 100% natuurlatex-matrassen zijn duurzaam, comfortabel en antibacterieel. En prijzig.

Synthetische latex: minder veerkrachtig dan natuurlatex, slechte ventilatie, ongezond materiaal op basis van aardolie.

Binnenveringmatras: heeft een kern van metalen veren. Eromheen zit een afdeklaag van koudschuim, latex, katoen, wol of paardenhaar. Ventileert goed (ook afhankelijk van afdeklaag). Kan natuurlijk zijn, maar ook chemisch.

Pocketveringmatras: hierbij zit elke veer in een textiel jasje. Stiller en comfortabeler omdat de veren losser van elkaar bewegen: de kern is opgedeeld in comfortzones, waardoor er sprake is van veel comfort. Het matras ventileert goed en gaat lang mee. Let wel op kwaliteitsverschil in veren en afdeklagen. Een goed pocketvering matras is duur.